FunFact History.

FunFact History.

Az Assassin's Creed valós szereplői

2020. március 21. - Tkristof

assassins-creed-odyssey-review.jpg

2018-ban jelent meg az Assassin's Creed Odyssey című videojáték, mely az ókori Hellászba vezet minket. A történet a peloponnészoszi háború (Kr.e. 431-404) idején játszódik, és már csak ez megérne egy egész bejegyzést, én viszont most mégsem erről szeretnék írni. A főhősünk kitalált figura, azonban a játék számos történelmi személyt is felvonultat. Emellett megjelennek még mitológiai helyszínek is. Ezek közül szemeztem ki néhányat.

1. I. Leonidasz

"Itt nyugszunk vándor, vidd hírül a spártaiaknak: megcselekedtük, amit megkövetelt a haza." Talán említenem sem kéne ezt az idézetet, mindenkinek ismerős lehet iskolai tanulmányaiból. I. Leonidasz az ókori Spárta uralkodója volt, a legendák szerint Héraklész (a görög mondavilág egyik legismertebb alakja, aki teljesítette a 12 próbát) leszármazottja. Legendává a thermopülai csatában (Kr.e. 480) betöltött szerepe miatt vált. Azonban azt érdemes tudni, hogy a valóságban nemcsak a híres háromszáz spártai katona harcolt, és védte otthonát az apró szorosban, hanem rajtuk kívül még jelen volt négyszáz thébai és hétszáz theszpiai is. A thébaiak állítólag megadták magukat, a többiek azonban mind ott pusztultak. Legalábbis, akik maradtak, ugyanis egyes források szerint maga Leonidasz küldte vissza a sereg zömét egy esetleges későbbi csatára felkészülve. Leonidasz ezek után állítólag parancsot adott a visszavonulásra, azonban ekkorra a perzsák már mindkét oldalról körbevették őket, így végül a katonák (akik jóval többen lehettek, mint 300-an) a támadók feltartóztatásába kezdtek. A történet végét mind jól ismerjük, Leonidasz és a többiek, akik maradtak, mind elestek a harc során. Az azonban mára szinte biztos, hogy a korabeli történetíró, Hérodotosz túlozva írt a létszámot illetően.

leonidasz.jpg

Jacques Louis David - Leonidasz Thermopülánál (forrás: google)

2. Szókratész

Szókratész (Kr.e 470-399) ókori görög filozófus volt, vele kezdődött a klasszikus filozófia korszaka. Egyik leghíresebb tanítása szerint a bölcsesség annak az ismerete, hogy az egyén nem tud semmit ("Egy valamit azonban biztosan tudok, azt, hogy nem tudok semmit" - Szókratész). Legfőbb értékei között tartotta számon a szeretetet, vagy éppen az igazságot, emellett viszont az emberi örömök hajszolása már kevésbé izgatta. Szókratész szóban tanított, mégpedig úgy, hogy kérdéseket tett fel mindennel és mindenkivel kapcsolatban, így próbálta rávezetni tanítványait egyes feltevések megoldására, magyarázatára. Ennek pedig egyik következménye, hogy nem hagyott hátra írásos műveket. Filozófus mivoltja mellett azt azonban már kevesebben tudják, hogy hoplita is volt, több csatában is részt vett. Tanításai azonban nem tetszettek mindenkinek, ugyanis egyszer azt állította, hogy a bálványok nem istenek. Így elítélték istentelenség, hitetlenség vádjával, valamint azzal, hogy fiatalokat csábított el, és térített tévútra. Történészek szerint azonban túl sokat bírálhatta az athéni politikusokat, valamint magát a demokrácia intézményét is, így rengeteg ellenséget szerezhetett magának. Az akkori bírósági eljárás során halálra ítélték, az ítéletet pedig maga hajtotta végre, mégpedig úgy, hogy kiitta a bürök mérgével telt poharat.

david_the_death_of_socrates_cropped.jpg

Jacques Louis David - Szókratész halála (forrás: google)

3. Hérodotosz

Hérodotosz (~Kr.e. 484~425) görög történész, történetíró volt, aki elsőként gyűjtötte és rendszerezte az anyagait. A kisázsiai Halikarnasszoszban született, amely város fontos helyszíne volt politikai életének. Élete során rengeteget utazott különféle kereskedők oldalán, számos expedícióban vett részt. Hérodotosz egyetlen fennmaradt műve a kilenc kötetes, a görög-perzsa háborúkat feldolgozó, átfogó tanulmánya. Műve csak halála után vált ismertté, azonban munkássága nagy jelentőségű volt az ókori történeti, földrajzi irodalomban. Egyik nagy erénye pedig abban rejlett, hogy igyekezett mind magát, mind műveit elhatárolni a mítoszok világától, és csak a tudományos dolgokat leírni. Mára természetesen kiderült, hogy nem egyszer túloz, ezzel azonban már néhány kortársa is megvádolta. Műveinek másik érdekessége, hogy megemlíti a szkítákat, melyben néhányan finnugor vonatkozásokat is sejtenek.

herodotos.jpg

Hérodotosz (forrás: Múlt-Kor)

4. Periklész

Periklész (Kr.e. 495-429) görög államférfi, szónok volt, akinek a kormányzósága (Kr.e. 443-429) idejét szokták "Athén aranykorának" is nevezni. Plutharkosz szerint mintegy negyven évig mozgott Athén vezetésében, egyensúlyi politikája során leginkább a középrétegre támaszkodott. Sokszor adóztatta meg a gazdagokat, azonban a kulturális életet is kimondottan támogatta, a színházi előadások nézőinek, valamint a bírósági  tárgyalásokon résztvevőknek is zsoldot állapított meg. Akárcsak I. Leonidasz, ő is részt vett a peloponnészoszi háborúban, azonban Spártával sosem ápolt kimondottan jó viszonyt. A háborúk során így Spártával is összetűzésbe került, azonban nem akart engedni a többség akaratának a Spárta elleni küzdelem tekintetében. Ezért politikai ellenfelei aláásták hatalmát, megfosztották hadvezéri rangjától. Kr.e 429-ben azonban a nép visszahívta, ismét megkapta sztratégoszi posztját. Azonban még ebben az évben meghalt egy járványban, mely előtte az egész családját is elvitte. Állítólag először és utoljára családja temetésén látták elérzékenyülni.

pericles-funeral-oration.jpg

Periklész szónokol (forrás: google)

5. Hippokratész

Hippokratész (~Kr.e. 460~375) görög orvos volt, aki kortársaival szemben a betegségeket nem valamiféle isteni jelnek, vagy babonának tulajdonította, hanem természetes jelenségnek, oknak tekintette. Ő alapította az első olyan iskolát, mely kimondottan az orvoslással, mint tudománnyal foglalkozott, ezért is tekintik sokan az orvostudomány megalapítójának. Az ő nevéhez kötik továbbá a "hippokratészi esküt", mely a mai orvosi etika egyik legfontosabb hivatkozási alapja, és amely eskü kimondja, hogy minden orvos tehetségéhez és tudásához mérten járuljon hozzá a betegek gyógyításához. Tanai és elvei közül sokat ma már helytelennek, illetve a mai világgal összeegyeztethetetlennek tartanak, azonban általános megállapításai mind a mai napig helytállóak. Illetve már csak azért is kiemelkedő, mert az ő tanításai - mint betegségek és gyógyítás - szakadtak el először a vallástól, és helyeződtek át természeti nézetre.

hippokrates.jpg

Hippokratész (forrás: Múlt-Kor)

Ez az öt ember csak néhány azok közül, akik megjelennek az AC Odyssey-ben, ha úgy alakul, tervezek még egy részt belőle.

A bejegyzés trackback címe:

https://funfacthistory.blog.hu/api/trackback/id/tr5715512456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása