FunFact History.

FunFact History.

Ha 007-es ügynök, akkor... Ian Fleming

2020. március 25. - Tkristof

fleming01.jpg

Ian Fleming (forrás: robbreport.com)

Ha valaki kimondja azt a szót, hogy titkos ügynök, vagy éppen csak annyit, hogy kém, akkor valószínűleg mindenkinek egyvalaki jut eszébe, mégpedig James Bond. Azt azonban már jóval kevesebben tudják, hogy az őt megalkotó író, Ian Fleming is volt "kém", a tengerészeti hírszerzésnél tevékenykedett a második világháború alatt. Az akkor 31 éves Ian-t egy ebédlőasztal mellől szervezték be a hírszerzésbe 1939-ben.

Ian Fleming 1908-ban született, vagyonos angol arisztokrácia gyermekeként. Neves iskolákba járatták, ahol mind szellemileg, mind fizikailag is remekül teljesített, azonban leginkább nőügyei miatt vált ismertté. Azonban, miután nagyobb ambíciói nem sikerültek, a Reuters-nél kezdett dolgozni. Fleminget a háború előestéjén szervezték be a haditengerészeti hírszerzés (Naval Intelligence Division, NID) köreibe, azon is belül a 17-es részleghez. Itt aztán a hírszerzés akkori igazgatójának, John Goldfrey-nek lett az asszisztense. Érdekesség azt megjegyezni, hogy Fleming a könyveiben is megjelenő M-et, a titkosszolgálat fejét is egy valódi hírszerző főnökről, Mansfiled Smith Cumming-ról mintázta meg.

Fleming a hírszerző évei alatt számos háborús titokkal, titkos együttműködésekről szóló irattal került kapcsolatba. Ezenkívül számos titkos akció megtervezője is volt, többek között kódszerzés és kódtörés céljából végrehajtott műveletek kitervelője is ő volt. A háború után ismét az újságírás lett a munkája, azonban már ekkor elkezdett körvonalazódni a fejében egy regény egy titkos ügynökről és az ő akcióiról. A könyvet végül felesége bátorítására írta meg 1953-ban, és melynek címe Casino Royale lett.

ianfleming3.jpg

Ian Fleming a Haditengerészet  hírszerző tisztjeként (forrás: Pinterest)

Ugyan Ian Fleming soha nem vett részt az akciók végrehajtásában, csak azok megtervezésében, sokan gondolják azt, hogy James Bond figurája valójában sok tekintetben Fleming alteregója. Fleming viszont azt állította, hogy ő minden egyes titkos ügynököt és kommandóst gyúrt egybe, akikkel hírszerzői pályafutása során találkozott és dolgozott együtt, és így kelt életre James Bond. (Érdekesség, hogy Fleming James Bond nevét egy azonos nevű ornitológustól kölcsönözte.) Az első Bond-regény siker lett, melyet végül az író egészen haláláig minden egyes évben egy újabb könyvvel folytatta.

Szakmai szempontból James Bond valószínűleg minden idők legrosszabb hírszerző ügynöke. Az író főhősét, és annak történeteit Fleming szakmai tudása mellett egészen színes fantáziája is jócskán körüllengi. Ugyanis a valóságban természetesen az ilyesfajta ügynökök inkább a valódi Ian-re hasonlítanak, akik egy íróasztal mögött ülve terveztek és terveznek akciókat, valamint elemzik a különböző híreket és anyagokat. Az író és Bond közötti párhuzamot inkább az azonos életstílusuk alapján szoktál vonni, ugyanis mind a 007-es ügynök, mind Fleming szerette a jó koktélokat, a partikat, valamint mindketten jól értettek a nőkhöz is... Fleming regényei viszont akkora hatással voltak és vannak ma is az emberekre, hogy az MI6 egyszer közleményben írt a jelentkezőknek, hogy a valóságban ne James Bond-ra számítsanak.

ianfleming2.jpg

Ian Fleming Sir Sean Connery-val, mint James Bond (forrás: google)

Ian Fleming végül 1964-ben, 56 évesen hunyt el szívinfarktusban. Azonban azt még megélhette az író, ahogy James Bond a filmvásznakon is meghódítja a világot. Fleming halála után számos más író is próbálkozott Bond-folytatásokkal, azonban az ő stílusát és sikerét egyikőjük sem érte el. Ian Fleming azonban teremtettjével  együtt halhatatlanná vált, és a valódi titkos ügynökökkel ellentétben szinte mindenki megismerhette a nevüket.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://funfacthistory.blog.hu/api/trackback/id/tr9215516516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Örömhernyó 2020.03.26. 02:22:00

A 007-es egy képregénybe illő karikatúra. Mindenki azt hiszi, hogy nőket faló, emberekre lövöldöző, autókkal száguldozó szuperférfi egy titkosügynök. Holott a valóságban egy pocakos jogi előadóra hasonlít mind megjelenésében, mint munkamódszereiben. Egy titkos megfigyelés lepapírozása, fedőcég alapítása, számlák befogadása a jellemző tevékenysége.

gigabursch 2020.03.26. 14:54:37

A filmek +- szórakoztatóak, de nem is hiteles közlés a feladatuk.
süti beállítások módosítása