FunFact History.

FunFact History.

Az igazi Drakula gróf

2020. március 13. - Tkristof

large_lugosidracula.jpg

Lugosi Béla Drakula gróf szerepében (forrás: google)

Gondolom, mindenkinek ugyanaz jut eszébe, amikor meghallja Drakula gróf nevét. A vérszopó vámpír Bram Stoker Drakula című regényében elevenedett meg először, 1897-ben. A vámpírok a népi hiedelmekben már régóta jelen voltak, és az irodalomban is már a 18. században megjelentek, azonban mégis Stoker Drakulája került be a tömegkultúrába, mint vámpír. A műben Drakula egy erdélyi nemesként jelenik meg, azonban mára a legtöbben Vlad Tepessel, azaz III. Vladdal azonosítják. Most róla lesz szó.

III. Vlad (1431-1476), más néven Vlad Tepes, vagy éppen Karóbahúzó Vlad havasalföldi fejedelem volt, aki a későbbiekben állítólagos véres rémtettei miatt került be a köztudatba. Vlad még fiatal fiúként került öccsével együtt török fogságba (ami tulajdonképpen az apja és a török szultán által kötött egyezség egyik része volt, csak hogy biztosíték legyen, és apja megmaradjon vazallusi állapotban), ahol néhányak szerint megismerkedett a karóbahúzás fogalmával, azonban ezt mások cáfolják. Hozzá kell tenni, hogy Vlad és öccse számos tudománnyal ismerkedtek meg a török udvarban.

A Drakula név egyébként nem tőle, hanem apjától, II. Vlad Dracultól ered, aki onnan kapta jelzőjét, hogy tagja volt a Sárkányrendnek, vagy másképpen a Sárkány Lovagrendnek, melyet Zsigmond királyunk alapított. A dracul szó akkoriban ugyanis sárkányt jelentett.

vlad_tepes_002.jpg

III. Vlad (forrás: wikiwand.com)

Vlad Tepes először 1448-ban került Havasalföld élére, azonban ekkor csak rövid ideig volt hatalmon. Bukása után nyolc évig volt távol az uralkodástól, azonban 1456-ban ismét vezető szerepbe került, ekkor már hat évre. Hatalomra kerülése után kezdődtek meg rémtettei. Ebben a korszakban még a lopást is kegyetlenül megbüntették, többek között bevett módszernek számított a karóbahúzatás, amit a feljegyzések szerint Vlad Tepes is gyakran alkalmazott. Előszeretettel üldöztette a szászokat kereskedelmük és engedetlenségük miatt, több százukat karóba is húzatta, falvaikat pedig felégettette. Tettei már életében is misztikummal ruházták fel nemcsak országában, de a környező birodalmakban is.

Amikor 1462-ben II. Mehmed szultán megtámadta Havasalföldet, az óriási túlerő miatt Vlad visszavonulni kényszerült. A hátrahagyott településeket felégettette, és még a fővárost is kiüríttette, azonban itt mégis megállásra bírta az előrenyomuló török sereget, sőt visszavonulásra késztette őket. Mégpedig azért, mert a havasalföldi fővárosban a feljegyzések szerint közel 20.000 törököt húztak karóba. A szultán és a török sereg ettől annyira megrettent, hogy - Vlad terveinek megfelelően - a támadás és az előrenyomulás derékba tört. Az eset végül, mint "Tepes erdeje" néven vált ismertté. Sokan gondolják azonban úgy, hogy ez a tett inkább volt egy stratégiai döntés, mintsem annak a célja, hogy egy ember kielégíthesse pszichopata vágyait. Ugyanis Vlad csak egy ilyen súlyú húzással tudta meghátrálásra kényszeríteni a benyomuló törököket. Vlad öccse, Radu azonban nem állt mellette, sőt egy nagyobb török sereggel meg is támadta bátyját, ami olyannyira jól sikerült, hogy Vlad meghátrálni kényszerült, Erdélybe menekült.

vlad_tepes_and_his_forest.jpg

Tepes erdeje (forrás: google)

III. Vlad Tepesről számos legenda kering. Az egyik szerint Vlad és néhány embere nem egyszer rendezett lakomát a karóba húzott emberek erdejében. Más szóbeszédek szerint Tepes az áldozatai vérébe mártotta a kenyerét, vagy éppen az ő vérükben mosta meg a kezét. Állítólag egyszer összegyűjtetett rengeteg koldust (ő köztudottan mélyen elítélt minden koldulót és munkakerülőt) egy terembe, ahol felajánlotta nekik, hogy örökre megszabadítja őket a gondjaiktól, majd rájuk gyújtotta a termet. Egyes legendák szerint, miután betört a törökök által megszállt bolgár területekre, körülbelül 25.000 embert húzatott karóba. Ezek azonban csak mítoszok, néhány rémtettéről soha nem bizonyosodott be, hogy valóban megtörtént volna.

Karóbahúzó Vladot végül Hunyadi Mátyás mozdította el, mikor megszállta a román fejedelemség területeit. Más források szerint maga Radu állapodott meg a magyar királlyal, és játszotta át neki Vladot. Mátyás végül több évnyi fogság után engedte el, sőt,  egyes források szerint még unokahúgát, Szilágyi Jusztinát is hozzáadta feleségül. Ezek után kétséges, hogy Vlad valaha is visszatért-e Havasalföldre. 1476-ban ugyanis megölték. Az kétséges, hogy kivégezték-e, vagy egy törökök elleni harcban esett el. Egyes források, illetve legendák szerint feje a törökökhöz került, akik egy karóra tűzve ki is állították Bizáncban.

III. Vlad kegyetlen rémtettei és gyilkolásai végül halhatatlanná tették őt. Állítólag már korában is annyira híres volt rémtetteiről, hogy még emberei is félve beszéltek róla. Sőt, sokan még évszázadokkal halála után is féltek kiejteni a nevét. Romániában azonban III. Vlad mind a mai napig egy nemzeti ikon.

A bejegyzés trackback címe:

https://funfacthistory.blog.hu/api/trackback/id/tr4115514314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása